Hermostosi tilaa määrittelee elätkö runsaudessa vai niukkuudessa…
Hei ihana <3
Tänään haluan puhua hiukan hermoston tilasta. Hermosto on se, minkä kautta me koemme ja aistimme tätä elämää. Minkä kautta me reagoimme ja kommunikoimme sekä ulkoisen että sisäisen maailman kanssa. Hermostomme tila säätelee myös täysin sen elämmekö ilossa, runsaudessa ja rakkaudessa vai puutteessa ja pelossa.
Sinä tiedätkin jo varmasti, että autonomisen hermoston voi jakaa kahteen eri “haaraan”. Sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto vastaa lyhykäisyydessään siitä, että me pysymme aktiivisina toimijoina. Se on ikään kuin kehon kaasu, joka laittaa meidät liikkeelle. Sympaattinen hermosto säätelee verenkiertoelinten, rauhasten, ruuansulatuskanavan ja esim. hormoonitoimintaa. Sen toiminta vilkastuu stressitilassa tai fyysisessä rasituksessa. Sympaattinen hermosto lisää kehon suorituskykyä mm. avartamalla hengitysteitä, lisäämällä sydämen ja lihasten verenkiertoa. Pitkittynyt stressi johtaa sen takia usein jännitys ja kireys tiloihin, etenkin jos sympaattinen hermosto jää “päälle”, niinkuin se nyky ihmisellä useimmiten on jäänyt. Krooninen stressi johtaakin usein psykosomaattisee oireiluun, uupumukseen ja on taustalla 95% kaikista sairauksista.
Jos sympaattinen hermosto on kehon kaasu tai aktivoija, parasympaattinen hermosto puolestaan vastaa kehon palautumisesta, eheytymisestä ja ikään kuin “jarruttaa” stressitilaa ja vauhtia. Sen tarkoituksena on tuoda keho takaisin homeostaasiin ja levontilaan, joka on todella tarpeellinen vastapaino stressin ja aktivoitumisen jälkeen. Ideaalitilassa ihminen osaisia tuoda itsensä takaisin palautumisen ja levon tilaan, aina kun hän on aktivoinut itseään.
Hyvin usein me elämme silti liikaa sympaattisen hermoston puolella, joka johtaa murehtimiseen, ahdistumiseen, turhautumiseen, liialliseen tunteiluun, addiktioihin, suorittamiseen, uupumiseen, miellyyttämiseen, liialliseen tekemiseen, psykosomaattiseen oireiluun ym.
Keho, joka on pitkään elänyt sympaattisessa stressitilassa, kokee tämän tilan turvana. Stressi, kiire, ahdistus, pelko, murhe, kivut, jäykkyys, jännitys ovat useammalle meistä tiloja, johon keho on tottunut jo lapsuudesta asti. Vain harvalle on opetettu tervettä tunnesäätelyä ja palautumisen taitoja ja sen takia, moni elää jatkuvassa stessikirteessä, koska se on turvallista tai/ja tiedostamatonta. Vaikka se olisi turvallista, se ei silti tarkoita että se olisi terveellistä. Varsinkin kun stressi jatkuu pitkän aikaa, ilman mitään palautumisen jaksoja.
Onneksi, tämän ei silti tarvitse olla niin. Kehoa voi opettaa takaisin levon ja turvan tilaan, tuomalla hermostoa parasympaattiselle puolelle, eli opettamalla kehoa rentoutumaan, hengittämään syvään ja hölläämään tahtia. Luottamaan, antautumaan, avautumaan, pehmenemään ja vastaanottamaan. Alkuun myös tämä voi tuntua turvattomalta, pelottavalta ja epämukavalta. Ja sen takia rentoutueen, hitauteen ja pehmeyteen pitää tutustua pikku hiljaa.
Stressi, ahdistus, puute on tiloja, missä me osaamme olla. Ne ovat tuttuja ja turvallisia. Joten eheytymsiestä on enemmänkin kiiinni siitä, että opettelemme arvostamaan itseämme ja ymmärtämään, että ansaitsemme elää runsaudessa ja rentoudessa. Meidän ei tarvitse jatkuvasti tehdä, jotta olisimme arvokkaita ja rakastettuja. Tietoisuus omasta toiminnasta onkin avain onneen. Kun pysymme tietoisena, huomaamme helposti, koska alamme sabotoimaan omaa elämäämme, luomaan draamaa tai taantumaan takaisin hermoston oppimmiin mekanismeihin.
Tukea hermoston toimintaan ja sen säätelyyn saat oppimalla ymmärtämään miten sinun keho toimii, eli lisäämällä tietoisuutta ja vahvistamalla omaa kehoyhteyttäsi. Minä olen oppinut ymmärtämään kehoni toimintaa ja hermostoni tiloja, vahvistamalla kehoyhteyttä monipuolisen liikunnan avulla, hidastamalla tahtia, meditaatiolla sekä kehollisissa hoidoissa käymällä.
Tämän takia myös koko toimintani perustuu siihen, että haluan auttaa sinua takaisin vahvaan kehoyhteyteen, jotta voit kuulla itseäsi paremmin ja sitä kautta hoitaa itseäsi paremmin ja sen myötä automaattisesti voida paremmin. Mitä paremmin hermostosi voi, sitä paremmin voit ja sitä enemmän sallit itsesi nauttia ja elää ilosta. Mitä enemmän hermostosi pysyy päivän mittaan parasympaattisen puolella, sitä nautinnollisemmaksi elämäsi käy.
Tässä on muutama asia miten voit kotona tuoda hermostoasi parasympaattisen levon puolelle;
Meditointi
Syvät ja rauhalliset hengityskierrokset
Kylmät suihkut ja kylmäaltistus
Kosketus ja hieronta
Huomion siirtäminen kehoon
Monipuolinen liikunta kuten jooga, paini, tanssi, uinti auttavat sinua palauttamaan huomion kehoon
Piikkimatolla makoilu
Luonnossa liikkuminen, etenkin kesällä paljain varpain
Nauraminen, luominen, käsillä tekeminen
Somaattiset hoidot & rentouttavat hoidot
Hidasta tahtia, tee yksi asia kerrallaan ja ota taukoja
Lepää, nuku päiväunet ja pidä reilusti vapaapäiviä
Tee asioita ilosta, ei pelosta
Mikäli kaipaat tukea hermostosi säätelyyn, tule hoidossa tai vastaanotollani käymään.
Much Love,
Spiritlifter/Christel