Elämä trauman jälkeen…
Tiesitkö, että trauman kokeminen ja kohtaaminen muuttaa aivojamme sekä hermostoamme fysiologisella, henkisellä ja emotionaalisella tavalla. Kyky elää tässä hetkessä sekä nauttia että luottaa elämään rajoittuu, sillä takaumat, eli trauman uudelleen eläminen, pitää trauman kokeneen ihmisen jatkuvasti valppaana sekä valmiustilassa valmiina hyökkäämään, pakenemaan tai jäätymään. Trauma muuttaa ihmisen herkäksi, ärtyneeksi ja säikyksi. Hänen fokus on sisäisen maailman kontrolloinnissa ja kaaoksen hallinnassa, koska tällä tavoin hän yrittää hallita sisällä vallitsevaa ahdinkoa.
Moni ihminen alkaa trauman kohdatessa oireilemaan. He kokevat voimakkaita pelkotiloja, paniikkia, turtuvat, masentuvat tai menettävät kykynsä iloita. Unettomuus sekä kyvyttömyys rentoutua ovat myös traumasta johtuvia tavallisia oireita. Trauman kokenut ihminen saattaa hakeutua terapiaan selittämättömien kiputilojen, psykosomaattisten oireiden, pakkoajattelun tai käytöksen takia tai yleisen selittämättömän pahan olon takia, sillä he eivät tiedosta, että kyseessä onkin trauma, joka aiheuttaa kipuilua. Terapiassa voidaan alkaa hahmottamaan, mikä oireiden alla kumpuava syy mahtaa olla.
Kun ihminen traumatisoituu voi hänen mielensä eli traumaattinen kokemus pirstaloitua. Eli mieli alkaa pilkkomaan kivuliaat muistot palasiksi, jotta ihminen ei joutuisi uudestaan kohtaamaan niitä. Vaikka mielen intentio on hyvä, johtaa se usein siihen, että me emme kykene muistamaan tapahtunutta, saatika sanottamaan sitä, ennen kun tulemme traumasta jälleen tietoiseksi. Koska nämä tapahtumat kuitenkin jäävät meidän kehoon piiloon ja pilkkoutuvat eri osiin meidän tietoisuutemme, voivat ne nousta esiin esim. muistoina, tuoksuina, ääninä, näkyinä tai voimakkaina kehotuntemuksina ym, jossain hyvin yllättävässä tilanteessa. Mikäli traumaa ei ole käsitelty voivat nämä ulkoiset ärsykkeet laukaista taas voimakkaan trauma tilan, jossa henkilö ikään kuin elää trauman läpi uudestaan. Tämä on hyvin kuluttava tila ihmiselle.
Miksi takaumat eli trauma jälleen uudelleen kokeminen voi olla vielä kivuliaampaa kun itse trauman kokeminen johtuu siitä, että itse traumalla on alku ja loppu, oli se miten kivuliasta tahansa. Takaumilla ei niitä ole, sillä ne ovat pirstaloituneet tietoisuutemme ja sen takia “vaaraksi” nousta pintaan milloin vain. Ja näin ihminen alkaakin pääsääntöisesti toimimaan niin, että hän kaikin keinoin koittaa välttää trauman kohtaamista toiminnallaan. Esimerkiksi päihteet, syömishäiriöt, liiallinen liikunta, liiallinen siivoaminen, pakonomainen ajattelu tai mikä tahansa pakonomainen toiminta sekä ulkoisten asioiden kontrollointi ovat vain tapoja, jolla ihminen yrittää välttää traumaa ja lievittää sisäistä turvattomuuden tunnettaan.
Kuten huomaamme trauman kohtaamisen jälkeinen elämä hankaloituu ellei traumaa pystytä tunnistamaan ja hoitamaan oikealla tavalla. Pelkkä puheterapia ei kuitenkaan aina auta trauman purkamisessa, sillä kuten todettu mielen tasolla pääsemme vain tietylle tasolle. Puheen tasolla pystymme tunnistamaan ja nimemään siihen liittyviä ajatuksia ja tunteita, mutta se ei välttämättä riitä edes traumasta tietoiseksi tulemiseen, sillä mieli estää liian kivuliaan aiheen käsittelyn. Usein myös traumatisoituneet ihmiset voivat puhua kokemastaan traumasta, mutta sillon he eivät pysty kokemaan siihen liittyviä voimakkaita tunteita.
Sanotaan, että keho on meidän alitajunta ja sinne jää kaikki se mitä elämämme aikana koemme. Mikäli emme pura traumaa pois kehostamme, emme pääse siitä myöskään eroon. Kuten todettu trauma muuttaa sekä aivojamme että hermostoamme ja sen takia on terpiassa tärkeää keskittyä näiden parantamiseen. Kehoa tulisi opettaa rauhoittumaan sekä ohjelmoida uudestaan kokemaan turvallisuuden tunnetta. Trauman kohdannut ihminen nimittäin kadottaa kyvyn rentoutua ja kokea sisäistä turvaa. Epätasapainossa oleva hermosto vahvistaa tätä, pitämällä ihmisen jatkuvasti liikkeellä ja virittyneessä tilassa. Kun ihminen yrittää rentoutua alkaa traumaan liittyvät ajatukset syöttämään hänelle pelottavia tarinoita, jotka taas välittävät keholle viestin, ettei ole turvallista rentoutua ja päästää irti. Tämän takia on tärkeää, että traumaa käsitellään myös kehon kautta, jotta ihminen voi oikeasti toipua ja alkaa elää tasapainoista elämää.
Energiahoidot ovat yksi tehokas ja miellyttävä tapa, jolla hermostoa voidaan rauhoittaa ja jolla kehoa voidaan opettaa uudestaan tuntemaan turvallisuuden tunnetta. Mikäli ihmisen tietoinen mieli ei ole halukas kohtaamaan traumaa tai puhumaan siitä, voidaan tämä ohittaa hoidoissa hoitamalla suoraan kehoa ja sitä kautta traumaa. Traumasta ei siis aina tarvitse keskustella, jotta se voidaan hoitaa. Välillä puhe voi tehdä trauman purkamisesta haastavamman, isomman tai pelottavamman. Sen takia voimme energiahoidoilla suoraan hoitaa niitä kohtia, johon trauma on vaikuttanut sekä purkaa haitallisia muistoja pois.
Muista kuitenkin aina työskennellä jonkun ihmisen kanssa, jolla on osaamista traumasta, eli itse kokenut ja toipunut siitä, tai opiskellut aihetta. Trauman takia elämää ei tarvitse elää jatkuvassa pelossa. Trauman voi kohdata ja purkaa pois, jolloin olet vapaa olemaan taas onnellinen, turvassa ja läsnä tässä hetkessä.
Much love,
Spiritlifter